بازرگانی ستاره پردازش

حقوق گمرکی چیست

حقوق گمرکی چیست؟ 3 نکته مهم که باید بدانید!

حقوق گمرکی یک اصطلاح دیگر در دنیای تجارت بین الملل میباشد که هر بازرگانی باید با آن آشنا باشد. پس از آشنایی با رویه های گمرکی، برای ترخبص کالا از گمرک، نیازمند محاسبه عوارض گمرکی و حقوق گمرکی میباشیم که در این مقاله قصد داریم به تعریف مختصر آن بپردازیم. برای دریافت مشاوره رایگان و تماس با کارشناسان سیستم گستر ستاره پردازش، میتوانید با ما تماس بگیرید.

حقوق و عوارض گمرکی چیست؟

به نوعی مالیات غیرمستقیم که دولت برای واردات و صادرات کالا وضع میکند حقوق گمرکی میگویند. حقوق گمرکی در آغاز مرحله ترخیص کالا پرداخت شده و به نوعی جایگاه کالا را نشان میدهد. این نرخ عوارض برای هر کالا متفاوت است و توسط کشور مبدا تعیین میشود. در حقیقت صاحبان کالا به هنگام ورود کالا به کشور، درصدی از ارزش کالای وارداتی را به گمرک پرداخت میکنند.

 

حقوق و عوارض گمرکی چیست

دسته بندی تعرفه های گمرکی :

تعرفه های گمرکی بر اساس هدف، شکل و ماخد محاسبه به 3 دسته اصلی تقسیم میشوند که در ادامه با آنها بیشتر آشنا میشویم.

تعرفه های گمرکی از نظر هدف:

  • تعرفه گمرک مالی : این تعرفه برای تامین هزینه های دولت وضع شده و حقوق خودروهای سواری در این دسته قرار میگیرد.
  • تعرفه گمرک حمایتی : رای ایجاد بازار رقابتی کالاهای داخلی و خارجی وضع شده.
  • تعرفه گمرک ارشادی: این تعرفه به انتخاب مصرف کننده جهت بخشیده و آن را با توجه به قصد و منظور خود تغییر میدهد.
  • تعرفه گمرکی قراردادی: این تعرفه ها به صورت چند جانبه و برای مدت زمانی مشخص شکل گرفته اند.
  • تعرفه گمرکی مستقل: به صورت یک طرفه و به نفع کشور دینفع وضع شده است.

تعرفه های گمرکی از نظر شکل:

  • تعرفه گمرکی واحد: این تعرفه حقوقی واحد و یکسان برای همه ی کالاهایی که وارد کشور میشوند در نظر میگیرد.
  • تعرفه گمرکی مرکب: تمامی کالاهای وارداتی در طبقه بندی های خاص قرار میگیرند و هریک ماخذ مربوط به خود را دارند.
  • تعرفه گمرکی ترجیحی: در زمان استفاده از این تعرفه، برای مبدا برخی کشورها، امتیازاتی را درنظر میگیریم، در این صورت این کشورها نسبت به دیگران تعرفه گمرکی کمتری پرداخت میکنند.
  • تعرفه گمرکی عمومی: تعرفه گمرکی به صورت عمومی و برای همه ی کالاها یکسان میباشد.

تعرفه های گمرکی از نظر ماخذ محاسبه:

  • تعرفه گمرکی ارزشی: همانطور که در ابتدا گفته شد، در این تعرفه کالای وارداتی بر اساس ارزش خود حقوق گمرکی پرداخت میکند.
  • تعرفه گمرکی ویژه یا مقداری: در این تعرفه کمیت کالا و مقدار آن محاسبه میشود.
  • تعرفه گمرکی مختلط یا مرکب: این تعرفه از ترکیب دو تعرفه قبلی یعنی ارزشی و مقداری به دست می آید.

حقوق گمرکی چگونه تعیین میشود؟

تعیین حقوق گمرکی در هر کشور بسته به عوامل مختلفی مثل شرایط اقتصادی، نوع کالا، شرایط سیاسی، اولویت بندی کالا و… تغییر میکند. کالاهای ضروری و کالاهایی که به عنوان نیازمندی اولیه واد میشوند، حقوق گمرکی کمتری نسبت به کالاهای لوکس دارند. به طور کلی برای کالاهایی که داخل کشور تولید میشوند حقوق گمرکی بالاتری نسبت به کالاهای خارجی لحاظ میشود و دلیل آن حمایت از کالای داخلی میباشد.

حقوق گمرکی چگونه تعیین میشود

نحوه محاسبه حقوق گمرکی به چه صورت است؟

در قانون امور گمرکی، حقوق گمرکی 4 درصد ارزش گمرکی به اضافه سود بازرگانی است. سود بازرگانی حاصل ضرب ارزش سیف در نرخ ارز و نرخ تعرفه به دست می آید. یا به عبارتی: حقوق ورودی=4% حقوق گمرکی + سود بازرگانی + عوارض اضافی

با توجه به توضیحات بالا، سود بازرگانی برای هرکالا متفاوت است و توسط دولت تعیین میشود اما حقوق گمرکی برای تمامی کالاها    4 درصد است. همچنین برای محاسبه ارزش سیف، لازم است ارزش ورودی کالا را در نرخ ارز اعلامی توسط گمرک ضرب کنید. اگر در محاسبات حقوق گمرکی نیاز به مشاوره و راهنمایی دارید میتوانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

3 نکته مهم درباره عوارض گمرکی که حتما باید آنها را بدانید!

نکته اول:

  • وظیفه ملی بلایای طبیعی احتمالی: طبق قوانین گمرکی کشور، کالاهایی که برای سلامتی مضر هستند مانند تنباکو، دخانیات و… نرخ مالیات بین 10 تا 45 درصد بسته به دلایل مختلف متفاوت است.

نکته دوم:

  • معافیت در پرداخت عوارض گمرکی: طبق قوانین برای برخی از کالا هیچگونه عوارض گمرکیی درنظر گرفته نشده و معاف از پرداخت حقوق گمرکی هستند. این کالاها بدون پرداخت وجه و طبق روال ترخیص میشوند .

نکته سوم:

  • وظیفه ضد دامپینگ: اگر کالا به قیمت کمتری نسبت به ارزش خود فروخته شود، دولت برای جلوگیری از دامپینگ میتواند عوارض ضد دامپینگ تا سقف دامپینگ را روی این کالاها وضع کند. اخذ این مورد بنا بر موافقنامه WCO  مجاز است.
روش پرداخت حقوق گمرکی به صورت آنلاین

روش پرداخت حقوق گمرکی به چه صورت است؟

امروزه با پیشرفت تکنولوژی، پرداخت حقوق گمرکی هم به صورت آنلاین و هم حضوری وجود دارد. برای پرداخت آنلاین حقوق و عوارض گمرکی، طبق تصویر بالا کافیست در ابتدا وارد سایت payment.irica.ir شده و با ورود شناسه پرداخت در فیلد اول و وارد کردن کد در فیلد دوم، به راحتی حقوق گمرکی خود را پرداخت کنید. دربخش پیگیری پرداخت میتوانید وضعیت پرداخت حقوق گمرکی خود را چک کرده و از بابت موفقیت آمیز بودن پرداخت خود مطمئن شوید!

در پایان، شناخت قوانین گمرکی و بین الملل تجارت برای هر بازرگان و تاجری جزو ضروری ترین نکات میباشد. سیستم گستر ستاره پردازش، با داشتن سالها تجربه در زمینه تجارت بین الملل بهترین همراه شما برای رسیدن به موفقیت میباشد. اگر هنوز در رابطه به حقوق گمرکی سوالی دارید، کارشناسان ما در تمامی روزهای هفته آماده ی پاسخگویی به سوالات بازرگانان عزیز میباشند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *