کسانی که در حوزه تجارت فعالیت میکنند قطعا نام سازمان تجارت جهانی به گوششان خورده ! در این مقاله قصد داریم درمورد این سازمان بیشتر صحبت کنیم.
سازمان تجارت جهانی یا Word Trade Organization در سال 1995 برای رسیدگی به قوانین و مقررات مربوط به تجارت شکل گرفت. تا الان حدود 256 کشور و 640 پرسنل عضو این سازمان هستند. WTO یک سازمان بین المللی بوده و هدف آن برنامه ریزی برای تجارت است و نقش پررنگی در این زمینه دارد.
درواقع سازمان تجارت جهانی با وضع قوانین و توافقنامه های متعدد، تلاش میکند تا مشکلات تجاری کشورها را کاهش داده و تجارت جهانی را گسترش دهد. به طور کلی وظیفه این سازمان به 2 بخش تقسیم میشود:
- وضع قوانین تجارت جهانی
- از بین بردن اختلافات بین اعضا
مقر اصلی WTO در ژنو سوییس واقع شده. این سازمان درحال توسعه برخی از اصول مانند آزادسازی تجاری، عدم تبعیض، اصل رفتار ویژه و متفاوت با کشورهای درحال توسعه، اصل شفافیت و… میباشد و تمامی کشورها چه بزرگ و پیشرفته و چه درحال توسعه، موظف به رعایت این اصول هستند.
اهداف سازمان تجارت جهانی:
- ارتقای سطح زندگی
- برخورداری از مزایای نظام تجارت چند جانبه
- اشتغال در کشورهایی که عضو سازمان هستند
- کمک به کشورهای درحال توسعه برای پیشرفت
- توسعه تولیدات
- بهره وری بیشتر از منابع جهانی
- همکاری با سازمان های بین المللی برای توسعه تجارت بین المللی
- حفظ و کمک به محیط زیست
- بررسی سیاست های تجاری اعضا
- حل اختلافات تجاری
و…
عضویت در سازمان تجارت جهانی
برای عضویت در این سازمان نیاز به 5 توافق نامه میباشد:
داشتن تاییدیه از پنج کشور عضو دائم در شورای امنیت ملی سازمان ملل متحد ( آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین)
رعایت حق تکثیر
رعایت ثبات اقتصادی
رعایت حق گمرک و مالیات (حداقل 3 و حداکثر 8%)
رعایت حقوق بشر
ارکان سازمان تجارت جهانی
سازمان تجارت حهانی از کنفرانس وزیران، شورای عمومی و شوراها تشکیل شده .
بالاترین رکن سازمان تجارت جهانی کنفرانس وزیران است. جلسات کنفرانس وزیران هر دوسال یک بار برگزار میشود. آنها در زمینه توافقنامه های تجارت چندجانبه، محقق ساختن کارکردهای سازمان و برخی اقدام ها در این راستا قدرت تصمیم گیری دارند.
شورای عمومی بعد از کنفرانس وزیران، مهمترین رکن برای تصمیم گیری هستند. جلسات این شورا هر دوماه یک بار برگزار میشود و دارای دو رکن حل اختلافات و بررسی خط مشی تجاری است. همچنین لازم به ذکر است که نتایج این جلسات، مستقیما به کنفرانس وزیران گزارش داده میشود.
شوراها خود به چند بخش تقسیم میشوند:
- شورای تجارت کالا: بررسی و نظارت بر توافقنامه های چندجانبه در زمینه تجارت کالا
- شورای تجارت خدمات: بررسی و نظارت بر توافقنامه های چندجانبه در زمینه تجارت خدمات. ارکانی که در این شورا فعالیت دارند: کمیته خدمات مالی، کمیته تعهدات مشخص و کمیته گروه های کاری آیین نامه های داخلی و قواعد موافقنامه عمومی تجارت خدمات هستند.
- شورای جنبه های مرتبط با تجارت حقوق مالکیت فکری: همانطور که از نام این شورا پیداست، به حقوقی که افراد توسط ایده ها و خلق اندیشه ها از آن برخوردارند گفته میشود.
- کمیته ها: وظیفه کمیته ها بر اساس توافقنامه های تجاری چندجانبه و مصوبات شورای عمومی تعریف میشود. کمیته ها در سازمان تجارت جهانی: کمیته بودجه، مالی و تشکیلاتی / کمیته محدودیت های تراز پرداخت ها / کمیته تجارت و توسعه
اگر سوالی در زمینه سازمان تجارت جهانی و نحوه کارکرد آن دارید، میتوانید با مشاورین متخصص ما تماس بگیرید.