ترانزیت یک فعالیت حمل و نقل در حوزه تجارت بین الملل و به معنی جا به جایی از یک نقطه به نقطه دیگر میباشد. این انتقال تحت نظر گمرک و به دو صورت داخلی و خارجی شکل میگیرد. این روش حمل و نقل درهر کشوری قوانین مخصوص به خود را دارد .
شاید برخی ترانزیت کالا را با مفهوم صادرات و واردات اشتباه بگیرند! درواقع ترانزیت به معنی عبور کالا از یک کشور ثالث در مسیر عبور کشور اول و دوم میباشد. برای درک بهتر موضوع ترانزیت به مثال رو به رو توجه کنید: فرض کنید شما کالایی را از ایران به چین به صورت زمینی صادر میکنید و در مسیر لازم است از کشور قزاقستان عبور کنید. پس در این حالت میگوییم کالا از کشور سوم یعنی قزاقستان ترانزیت میشود.
ترانزیت داخلی چیست؟
هنگامی که شما بار و کالای خود را از مکانی به مکان دیگر درون مرزها جا به جا کنید، ترانزیت داخلی اتفاق می افتد. در این شرایط لازم نیست کالای شما از مرز عبور کند. این نوع ترانزیت بیشتر جنبه تشریفاتی دارد. برای اینکه دخل و تصرفی در طول مسیر حمل و نقل کالا اتفاق نیفتد، نظارت دقیقی برروی مراحل حمل کالا انجام میگیرد.
برای دریافت مشاوره در زمینه ترانزیت، همین حالا با مشاورین سیتم گستر ستاره پردازش تماس بگیرید.
روش های ترانزیت داخلی:
ترانزیت جاده ای: اولین و بهترین روش برای حمل بارهای سنگین استفاده از کامیون و تریلی میباشد. برای ترانزیت داخلی و مرزهایی که فاصله جغرافیایی نزدیکی دارند، استفاده از این روش توصیه میشود.
برخی از مزایای ترانزیت جاده ای: سرعت بیشتر نسبت به ترانزیت دریایی، هزینه ی کم حمل و نقل، مناسب برای ترانزیت داخلی باتوجه به امکان تردد کامیون در جاده های کشور، مناسب برای کالاهایی که شرایط نگهداری خاصی ندارند
ترانزیت ریلی: ترانزیت ریلی بیشتر برای کالاهای سنگین و حجیم استفاده میشود. این روش نسبت به سایر روش ها، ایمنی بیشتری دارد. اگر انعطاف زمانی برای شما اهمیت زیادی ندارد، استفاده از ترانزیت ریلی مناسب شماست.
ترانزیت دریایی: به حمل و نقل کالا توسط کشتی گفته میشود. توانایی حمل بار سنگین این روش نسبت به سایر روش ها خیلی بیشتر است. برای کشورهایی که مرز آبی دارند این روش بسیار مناسب میباشد.
ترانزیت هوایی: ترانزیت هوایی به حمل کالا توسط هواپیماهای باربری گفته میشود و بیشتر برای کالاهایی که دارای تاریخ انقضا هستند و نیاز به حمل فوری دارند استفاده میشود.
اگر مایلید تا با روش های حمل و نقل بیشتر آشنا شوید، میتوانید مقاله ی آشنایی با انواع روش های حمل و نقل را مطالعه کنید.
مدارک موردنیاز برای ترانزیت داخلی:
- بارنامه کالا
- فاکتور فروش
- فهرست عدل بندی
- معرفی کالا
- گواهی مبدا
- گواهی ثبت سفارش
- تصویر کارت بازرگانی
- ضمانت نامه
- قبض صادر شده توسط گمرک
- گواهی ترخیص
و…
مراحل ترانزیت داخلی کالا:
- پس از تهیه مدارکی مثل سیاهه تجاری، بیمه، گواهی ثبت آماری و مدارک بالا به همراه اظهارنامه به گمرک مراجعه کنید.
- تطبیق مدارک و بررسی مهر و موم و پلمپ کالا توسط کارشناس
- پرداخت هزینه بیمه و هزینه مربوط به متصدی بار
- تحویل بن تضمین ترانزیت کالا از طرف بیمه به گمرک مبدا توسط شرکت فورواردر بر اساس ارزش کالا
- تحویل مجوز بارگیری و ترخیص کالا
- تحویل قبض انبار و ترخیصیه نهایی کالا
ترانزیت خارجی کالا چیست؟
اگر ترانزیت بین سه کشور و بیشتر از آن اتفاق بیفتد به آن ترانزیت خارجی یا بین المللی میگوییم. این روش عموما برای حمل و نقل جاده ای صدق میکند. در این روش کالا در زمان مقرر شده از گمرک ترخیص و وارد مرز گمرکی کشور مقصد میشود. داشتن گذرنامه در ترانزیت خارجی ضروری است.
مدارک موردنیاز برای ترانزیت بین المللی:
- ضمانت نامه قانونی
- بارنامه کالا
- وکالت نامه
- فاکتور خرید کالا
- قبض انبار گمرک
- لیست عدل بندی
- گذرنامه
- تصویر کارت بازرگانی
- معرفی نامه
هزینه ترانزیت داخلی به چه عواملی بستگی دارد؟
هزینه ترانزیت به عوامل مختلفی بستگی دارد اما از مهمترین فاکتورها میتوان به مسیر ترانزیت، مسافت مبدا و مقصد، ارزش کالا، بیمه، روش ترانزیت داخلی و… اشاره کرد.