قبل از انجام فرایند واردات کالا، داشتن مجوز واردات امر مهم و ضروری تلقی میشود. تمامی بازرگانان مجوز صادرات و واردات براساس قوانین کشور مبدا را مطالعه کرده و به آن عمل میکنند تا در ادامه با مشکلی مواجه نشوند. باتوجه به نوع و میزان کالا مجوز صادرات نیز متفاوت است. در ادامه با مجوزهای لازم در فرایند واردات بیشتر آشنا میشویم.
مجوزهای لازم جهت واردات کالا
کارت بازرگانی: کارت بازرگانی توسط اتاق بازرگانی، صنایع و معادن صادر شده و داشتن آن برای اشخاص حقیقی و حقوقی که قصد واردات کالا دارند ضروری است. ( درباره ی کارت بازرگانی و نحوه دریافت آن بخوانید)
گواهی استاندارد: سازمان ملی استاندارد لیست تمامی کالاهایی که برای واردات نیازمند گواهی استاندارد هستند ارائه میدهد. دریافت این گواهی به معنی بررسی و ارزیابی کیفیت کالاها میباشد.
ثبت سفارش در وزارت صنعت معدن و تجارت: پس از دریافت کارت بازرگانی، کالاهای موردنظر جهت واردات را در سامانه جامع تجارت ثبت میکنید. این کار جهت نظارت بر روی کالاهای وارداتی و اطمینان از اینکه کالای وارداتی با قوانین و سیاست تجاری کشور تفاوتی نداشته باشد، انجام میگردد.
لیست صورت عدل بندی: لیست عدل بندی شامل محتوا ، بسته بندی، تعداد و نوع کالاها میباشد و برای سرعت بخشیدن در بازرسی گمرک از آن استفاده میشود.
مجوز استاندارد و کیفیت: برخی کالاهایی که بهداشتی، غذایی، دارویی و… هستند و برای ورود آنها نیاز به اخذ مجوزهای مربوطه از جمله سازمان بهداشت، سازمان غذا و دارو و… هستید نیز در لیست مجوزهای لازم جهت واردات قرار میگیرند.
گواهی انرژی اتمی: ورود دستگاه های رادیولوژی یا دستگاه های تولید کننده اشعه فلزات نیازمند دریافت گواهی از سازمان انرژی اتمی میباشد.
مجوزهای مربوط به بهداشت و قرنطینه دامی: برای واردات کالاهای کشاورزی، دامی، سموم پزشکی، واکسن، سرم، تخم مرغ نطفه دار و مواد غذایی نیاز به دریافت گواهی تایید سلامت و کیفیت محصول میباشد.
گواهی مبدا: گواهی مبدا به یکی از اسناد مهم در تجارت بین الملل گفته میشود که کشور تولید کننده کالا یا محصول را مشخص میکند و توسط اتاق بازرگانی صادر میشود. درواقع خریدار کالا در مقصد، برای ترخیص کالای خود از گمرک نیاز به این سند دارد. ( درباره ی گواهی مبدا بیشتر بخوانید)
بیمه کالا: بیمه کالا توسط شرکت های معتبر برای جبران هزینه های ناشی از خسارت در طول حمل و نقل کالا استفاده میشود.
ترخیص نامه گمرکی: پس از ورود کالا برای دریافت آن نیازمند به ترخیص نامه هستید تا بتوانید کالای خود را از گمرک تحویل بگیرید.
گواهی بازرسی: برای ورود برخی از کالاها نیازمند به بازرسی و تاییدیه میباشد. داشتن این گواهی نشان سلامت و تایید کالای مربوطه میباشد.
مجوز حمل و نقل: استفاده از روش های حمل و نقل زمینی، هوایی، ریلی و دریایی هرکدام نیازمند مجوز از سازمان مربوطه خود میباشد. ( درباره انواع روش های حمل و نقل بخوانید)
فاکتور تجاری: این فاکتور شامل اطلاعات درباره ی کالا، شرایط فروش و قیمت میباشد.
لیست دسته بندی: لیست دسته بندی، لیستی متشکل از تمامی کالاهای وارداتی به همراه جزئیات آنها میباشد.
دیگر مجوزهای لازم برای واردات
- مجوز قرنطینه
- مجوز وزارت راه
- مجوز استاندارد
- مجوز ارشاد
- مجوز وزارت بهداشت
- مجوز ثبت سفارش
- مجوز سازمان انرژی اتمی
- مجوز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
- مجوز وزارت جهاد کشاورزی
- مجوز بانک مرکزی
- مجوز سازمان غذا و دارو
و…
چه کالاهایی برای واردات مجوز دارند؟
در ابتدا لازم است بدانید تمامی کالاها به 3 دسته تقسیم میشوند:
کالاهای مجاز: کالاهایی که از لحاظ رشد اقتصادی و فرهنگی و رونق کشور مفید هستند و بدون مجوز خاصی اجازه ورود به کشور را دارند.
کالاهای مشروط: قبل از ورود این کالاها به کشور، نیاز به تایید چند نهاد و سازمان میباشد و پس از رعایت دستورالعمل ها مشکلی برای ورود نخواهند داشت.
کالاهای ممنوعه: به دلیل مغایرت این نوع کالاها با موازین و شرع و احکام قانونی، ورود آنها در هیچ صورتی به کشور مجاز نیست
برای دریافت مجوز واردات چه مراحلی را انجام دهیم؟
در ابتدا لازم است باتوجه به توضیحاتی که درباره ی مجوزهای مربوطه دادیم، مدارک لازم و کارت بازرگانی خود را تهیه کنید.
عدم تعلق طرف معامله به کشورهای ممنوع المعامله و داشتن گواهی استاندارد از الزامات اولیه میباشد.
ثبت نام و فعالسازی حساب کاربری در سامانه گمرک مرحله بعدی دریافت مجوز واردات است.
مراجعه و ثبت نام در سامانه جامع تجارت و بررسی کردن ممنوع بودن یا نبودن کالا
پس از انجام مراحل بالا، مطابق تصویر وارد سامانه ntsw.ir شوید
باتوجه به تعداد کالا، وزن و ارزش خرید، اطلاعات کالا را ثبت کرده و برای کارشناس ارسال کنید
پس از ارائه مجوزهای مربوطه و استعلام و بررسی کارشناسان پرونده شما تایید شده و مجوز واردات صدور میشود.
اگر در زمینه مجوزهای واردات کالا نیاز به مشاوره تلفنی دارید، همین حالا با ما تماس بگیرید.