درمیان حمل و نقل تمامی کالاهای سنگین، ماشین آالات، کالاهای بهداشتی و… همواره مهمترین نوع کالاها که حساسیت بیشتری داشتند، کالاهای فاسد شدنی هستند.
به کالاهای دارای مدت زمان انقضا، که به دلیل دما، رطوبت و حساسیت بالا نیاز به نگهداری و حمل ویژه دارند کالاهای فاسد شدنی میگویند. امروزه مواد غذایی، دارویی و… به راحتی در تمام جهان قابل جا به جایی هستند اما چگونه؟ در این مقاله قصد داریم درباره ی روش های حمل و نقل این کالاها بیشتر صحبت کنیم.
آشنایی با مهمترین کالاهای فاسد شدنی:
- میوه و سبزیجات
- گل و محصولات گلخانه
- انواع واکسن
- نمونه خون
- لبنیات مانند ماهی، گوشت، مرغ و…
- دارو
- مواد شیمیایی
- عطر
- غذاهای یخ زده مثل گوشت و مرغ
- تخم مرغ نطفه دار
- ارگان های زنده
- برخی از لوازم های آرایشی
- آثار باستانیی که نیاز به کنترل رطوبت دارند
- محصولات پخته
و…
بهترین روش حمل و نقل برای کالاهای فاسد شدنی:

حمل و نقل هوایی: همانطور که در مقاله ی آشنایی با انواع روش های حمل و نقل صحبت کردیم، حمل و نقل هوایی به دلیل سرعت بالای جا به جایی، برای کالاهایی که ماندگاری زیادی ندارند بهترین روش محسوب میشود. به کمک بسته بندی مناسب و استفاده از یخ خشک، ژل های خنک کننده و… میتوان به راحتی از حمل و نقل هوایی برای حمل سبزیجات، گوشت، گل، میوه، لبنیات و… استفاده کرد.

حمل و نقل دریایی: استفاده از کشتی های یخچال دار یکی دیگر از گزینه های حمل و نقل به حساب می آید. این روش به دلیل هزینه ی کمتر به نسبت حمل و نقل هوایی، برای کالاهایی که ماندگاری بیشتری دارند مثل کنسرو، میوه های خشک و حبوبات قابل استفاده هستند.

حمل و نقل ریلی: ارائه کامیون های یخچال دار، واگن های جداگانه، کانتینر و سیستم تخلیه بار ویژه، این روش را به یکی از گزینه های اصلی حمل و نقل به خصوص در حمل و نقل داخل کشور تبدیل کرده است.
مراحل واردات و صادرات کالای فاسد شدنی:
- کالای وارداتی: برای واردات هرنوع محصولی لازم است که شما در مرحله اول مجوز و گواهی های مربوطه را چک کنید. بسته بندی مناسب مخصوص کالای خود را چک کنید و در آخر بهترین روش حمل و نقل را باتوجه به کشور مبدا و نوع کالای خود انتخاب کنید.
- کالای صادراتی: روش حمل و نقل و بسته بندی کالای صادراتی را مشخص کنید و پس از تایید خریدار محصول منتظر صدور بارنامه باشید. (درمورد بارنامه و نحوه صدور آن بخوانید!) پس از صدور بارنامه و ورود محموله به گمرک و ترخیص آن، میتوانید محصول خود را صادر کنید.
تجهیزات لازم برای حمل کالای فاسد شدنی:
فریزرها: فریزرها دارای سیستم سرمایشی قدرتمندی هستند که قادر است دمایی بین -12 تا -20 درجه سانتی گراد را ایجاد کند که برای حمل گوشت، مرغ و ماهی بسیار مناسب هستند.
تجهیزات ایزوترمال: ایزوترمال به عایق هایی گفته میشود که دارای دیواره های جداگانه برای کف، سقف و دیواره هستند. این دیواره ها از تبادل دما جلوگیری میکنند و میتوانند دما را تا مدت زیادی ثابت نگه دارند. اگر به دلیل زیاد بودن هزینه سیستم سرمایشی نگران هستید، میتوانید از ایزوترمال ها برای مسافت های کوتاه استفاده کنید!
ترموگراف دما: ترموگراف ها وظیفه کنترل دما و رطوبت در یخچال ها و کانتبنرها را دارند. اگر دما دچار انحراف شود، ترموگراف با صدور هشدار متصدیان را آگاه میکند.
تجهیزات یخچال دار: مجموعه ای از یخچال ها و کانتینرهای مجهز به سیستم سرمایشی هستند و میتوانند دمایی 30 تا -20 درجه را ایجاد کنند.

شرایط مهم حمل کالاهای فاسد شدنی:
دمای مناسب: در طول حمل و نقل توجه به دمای مناسب بسیار مهم است. استفاده از سیستم سرمایشی و تهویه مطبوع در این امر حیاتی است.
بسته بندی: نوع بسته بندی کالا باتوجه به میزان حساسیت آن تعیین میشود. بسته بندی صحیح باید به گونه ای باشد که مانع از ورود نور، رطوبت و هوا به مواد غذایی شود. همچنین ضخامت بسته بندی برای جلوگیری از لرزش و تغییرات دمایی نیز موثر است.
رطوبت کالا: اندازه گیری مداوم رطوبت در طول حمل و نقل به جلوگیری از کپک و فساد ماده غذایی کمک میکند.
شرایط حمل و نقل: استفاده از یخچال، کانتینر، ترموگراف و… در حمل کالاهای فاسد شدنی بسیار مهم هستند. استفاده از بهترین روش حمل و نقل که کمترین آلودگی و آسیب رساندن به محموله را دارد، از اولین شروط هستند.
شرکت حمل کننده: انتخاب شرکت حمل کننده معتبر و باتجربه که در زمینه جا به جایی کالای فاسد شدنی تجربه دارد، نگرانی شما را تا حد زیادی کاهش میدهد.
کلام آخر
یکی از چالش های مهم بازرگانان، روش حمل کالاهای فاسد شدنی است. برای اینکه کالای خود را به بهترین شکل و بدون هیج دغدغه ای جا به جا کنید، میتوانید پس از مطالعه ی این مقاله با کارشناسان متخصص سیستم گستر ستاره پردازش تماس بگیرید.