در مبحث تجارت بین المللی، یکی از اصطلاحات مهمی که بازرگانان با آن مواجه میشوند، شماره کوتاژ یا سریال اظهارنامه نام دارد. زمانیکه کالایی به قصد واردات و صادرات از گمرک ترخیص میشود، اظهارنامه ی آن در سیستم مکانیزه گمرک ثبت میشود و پس از آن در سامانه ELP این شماره به کالاها تعلق میگیرد. اگر در زمینه تجارت بین الملل سوالی دارید، کارشناسان سیستم گستر ستاره پردازش آماده پاسخگویی به شما عزیزان هستند.
شماره کوتاژ چیست؟
شماره کوتاژ یا Cottage یک کد 8 رقمی است که پس از ترخیص کالا مورد استفاده قرار میگیرد. این کد برای هر محصول منحصر به فرد است که پس از ثبت اظهارنامه کالا در گمرک، در سامانه Electronic Packing List اظهارنامه قفل میشود که به این عمل کوتاژ میگویند.
نام های دیگر کوتاژ:
- شماره نقل و قول
- کد کوتاژ
- سریال اظهارنامه
- شماره سریال کوتاژ
کوتاژ صادراتی و کوتاژ وارداتی چیست؟
پس از اینکه با مفهوم کوتاژ آشنا شدید، کوتاژ صادراتی به فرآیندی گفته میشود که اظهارنامه کالای صادراتی کوتاژ شده و آن را کوتاژ صادراتی می نامند و اگر این برگه را برای واردات کالا دریافت کنید، کوتاژ وارداتی را در اختیار دارید.
کاربردهای کوتاژ گمرکی:
- پیگیری مجوز تا پایان ترخیص کالا
- پیگیری فرآیند ترخیص محموله ها
- ثبت اعتراض در گمرک
- بازبینی کالا در هنگام ورود و خروج از گمرک
- برای شرکت در کمیسیون های گمرکی
- هنگام رفع تعهد ارزی صادرکننده
- شفافیت در معاملات تجاری
- تسهیل در ارزیابی
کوتاژ صادراتی و رفع تعهد ارزی
یکی از روش های رفع تعهد ارزی واردات در برابر صادرات است. اگر صادرکننده شخصا برای واردات محصول اقدام کند یا آن را به شخص سومی واگذار کند، درهرصورت موظف به داشتن سریال کوتاژ صادراتی میباشد.
- اگر صادرکننده قصد ورود کالا را دارد باید به بانک عامل مراجعه کرده و با داشتن پروانه صادراتی، برای تامین ارزی که نیاز دارد اقدام کند
- و اگر قصد واگذاری به شخص سومی دارد، باید پروانه صادراتی خود را در اختیار او قرار دهد
چگونه کد کوتاژ را دریافت کنیم؟
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، پس از ثبت اظهارنامه گمرکی میتوانیم کد کوتاژ را دریافت کنیم. در ابتدا لازم است وارد سامانه جامع تجارت شویم و مطابق تصویر ثبت نام خود را انجام دهیم.
اگر کد اقتصادی ندارید، پس از طی کردن مرحله اول لازم است به سامانه امور مالیاتی کشور مراجعه کرده و کد اقتصادی خود را دریافت کنید. توجه داشته باشید برای ترخیص کالا از گمرک، داشتن این کد الزامیست.
در مرحله بعدی با در دست داشتن مدارک زیر، میتوانید اظهارنامه خود را ثبت کنید. پس از آنکه اظهارنامه خود را ثبت کردید، براساس نوع کالا مبلغی از شما دریافت میشود که توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی صورت میگیرد.
برای ثبت اظهارنامه به چه مدارکی نیاز داریم؟
- کارت بازرگانی
- بارنامه
- بیمه نامه
- گواهی مبدا
- گواهی خرید کالا
- ترخیصیه
- اظهارنامه واردات قطعی
- فاکتور خرید
- فاکتور فروش
- مجوز ثبت سفارش
- مجوزهای موردنیاز کالا
برای ثبت اظهارنامه لازم است وارد سامانه ELP شده و مطابق تصویر، پس از وارد کردن نام کاربری و رمز عبور و کد شناسایی، اظهارنامه خود را ثبت کنید. پس از این مرحله اطلاعات شما به اصطلاح قفل یا کوتاژ میشود و برای کالای اظهار شده یک کد 8 رقمی تعلق میگیرد.
برگ سبز گمرکی چیست؟
تمامی شرکت ها و سازمان ها به منظور ترخیص کالا از گمرک، میبایست برگ سبز دریافت کنند. به همین دلیل برخی از مدارک مانند بارنامه، فاکتور ، ترخیصیه و…به گمرک تحویل میدهند. ارائه این مدرک در واردات و صادرات حائز اهمیت است و برای دریافت آن باید مدارک لازم را به گمرک تحویل دهید. کارشناسان گمرک هنگام بارگیری کالا این برگه را امضا میکنند و فرد متقاضی با مراجعه به انبار میتواند کالای خود را ترخیص کند. اطلاعاتی که روی برگ درج شده عبارت است از: شماره قبض انبار، نام کالا، کد 8 رقمی ثبت سفارش، تعداد کالا، نوع بسته بندی و…
اگر شما قصد واردات و صادرات کالا را دارید، قطعا به یک شرکت مطمئن جهت مشاوره و راهنمایی نیاز دارید، کارشناسان ما در تمامی روزهای هفته آماده پاسخگویی به سوالات شما تاجران در زمینه تجارت بین الملل میباشند.