حال که با انواع روش های حمل و نقل آشنا شدید، در این مقاله قصد داریم درمورد اینکوترمز صحبت کنیم. اینکوترمز یا International Commercial Terms به برخی از اصطلاحات در دنیای تجارت گفته میشود که توسط اتاق بازرگانی بین المللی منتشر شده و برای نظم دادن به نحوه تجارت و رعایت حقوق مصرف کنندگان به وجود آمده.
این اصطلاحات برای اولین بار در سال 1936 تدوین شده ومجموعه ای از کلمات و اطلاحات تجاری 3 حرفی میباشد.
قواعد اینکوترمز شامل چه مواردی است؟
- شروط استرداد وجه
- حد مسئولیت طرفین
- شروط تحویل کالا
- اصول صحیح صادرات و واردات
- کیفیت و نوع حمل بار
- بررسی ریسک های صادرات و واردات
- تعیین مسئولیت پرداخت
و…
آشنایی با اصطلاحات اینکوترمز:
زیرگروه F: این زیرگروه بخش بزرگی از قوانین و وظایف فروشنده و خریدار در معامله را تعیین میکند و عمدتا به فعالیت بارگیری در بندر تعیین شده بدون پرداخت کرایه حمل در مبدا میپردازد.
FCA (Free Carrier): در این روش هزینه حمل و نقل کالا و بیمه به عهده خریدار است و کالا در یک محل مشخص به خریدار تحویل داده میشود. باتوجه به اینکه محل تحویل کشور خریدار بوده باشد، بارگیری با خریدار است. درواقع این اصطلاح جایگزینی برای FOB در استفاده جدید شده. نقطه ریسک در این اصطلاح از بندر به نقطه تحویل کالا تغییر پیدا کرده است.
FAS (Free Alongside Ship): این اصطلاح تحویل کالا در کشتی در مبدا نام دارد که هزینه بیمه و حمل با خریدار است. درواقع در این روش فروشنده در بندر تعیین شده کالا را کنار کشتی تحویل خریدار میدهد و کلیه خسارات به عهده خریدار است.
FOB (Free On Board): تفاوت این اصطلاح با FAS تحویل کالا در عرشه کشتی در مبدا است و پس از رد شدن کالا از نرده کشتی در بندر تعیین شده، تمامی خسارات به عهده خریدار است.
اگر در زمینه اینکوترمز و روش های حمل و نقل سوالی دارید، کافیست با مشاورین باتجربه ما تماس گرفته و به صورت رایگان از ما مشاوره دریافت کنید.
زیرگروه D: شامل تحویل بار در مقصد تعیین شده است. در این گروه محدودیتی برای مرز وجود ندارد و توسط خریدار و فروشنده مرز تعیین میشود. در این روش مانند زیر گروه های F تمامی هزینه ها و خسارات تا زمان تحویل به خریدار، بر عهده ی فروشنده میباشد.
DAF ( Delivered At Frontier): تحویل کالا در مرز تعیین شده که مخصوص کالاهایی با حمل و نقلی زمینی و خصوصا حمل و نقل ریلی میباشد. فروشنده موظف است پس از ترخیص کالا برای صادرات، کالا را با وسیله نقلیه راهی کرده و قبل از مرز گمرکی مقصد در اختیار خریدار قرار دهد.
DES ( Delivered Ex Ship): تحویل کالا در عرشه کشتی در مقصدی که توسط خریدار و فروشنده تعیین شده.
DEQ (Delivered Ex Quay): تحویل در اسکله یا لنگرگاه در مقصدی که توسط خریدار و فروشنده کالا تعیین شده.
DDU (Delivered Duty Unpaid): تحویل کالا در مقصد بدون پرداخت حقوق و عوارض گمرکی
DDP (Delivered Duty Paid): دقیقا مخالف DDU است و تحویل کالا در مقصد تعیین شده با پرداخت حقوق و عوارض گمرکی میباشد. چون در این روش تمامی هزینه های ترخیص کالا، عوارض و بیمه برعهده فروشنده است، اگر با قوانین واردات کشور مقصد به خوبی آشنا نباشد ممکن است هزینه های زیادی به او تحمیل شود.
زیرگروه C: استرداد مبالغی که برای حمل و نقل تعیین شده، در این زیر گروه قابل بررسی است. قیمت حمل بار، مبالغ بیمه و ارزش مادی بار در این زیرگروه تعیین میشود و فروشنده باید تمامی این مبالغ را پرداخت کند.
CFR (Cost and Freight): ارزش و کرایه حمل کالا تا مقصد تعیین شده ( حمل و نقل دریایی). درواقع در این روش وقتی کالا از روی نرده کشتی عبور میکند، مسئولیت فروشنده به اتمام میرسد اما تمامی هزینه و کرایه را تا مقصد پرداخت میکند. هزینه بیمه و خسارات نیز بر عهده خریدار است.
CIF (Cost, Insurance and Freight): این اصطلاح نیز مربوط به حمل و نقل دریایی است و ارزش، بیمه و کرایه تا مقصد بر عهده فروشنده است اما وقتی کالا بارگیری شد، فقدان کالا یا خسارات احتمالی برعهده خریدار است.
CPT (Carriage Paid To): این اصطلاح برای حمل و نقل ترکیبی ( زمینی- هوایی) استفاده میشود و تحویل با پرداخت کرایه تا مقصد است. یعنی فروشنده تا مقصد کرایه را پرداخت میکند ولی بیمه و مسئولیت کالا پس از تحویل بر عهده خریدار است.
CIP (Carriage and Insurance Paid To): مشابه اصطلاح CPT است و تنها هزینه کرایه و بیمه تا مقصد برعهده فروشنده است و مسئولیت و هزینه های اضافی نیز برعهده خریدار است.
زیرگروهE: آخرین و محدودترین زیرگروه اینکوترمز نام دارد و روش های تخلیه بار را شرح میدهد.
EXW (Ex Works): این روش تحویل کالا در محل کار به خریدار نام دارد. درواقع در این روش حداکثر تعهد برای خریدار و حداقل تعهد برای فروشنده است زیرا فروشنده موظف است کالا را در نقطه مبدا یعنی کارخانه، کارگاه و انبار، بدون انجام امور ترخیص و… تحویل فروشنده دهد.
معایب عدم استفاده از اینکوترمز:
- زیان مالی
- اتلاف وقت و انرژی
- عدم اشاره به روش های پرداخت
- عدم اشاره به مبلغ پرداخت
- عدم اشاره به نوع مالکیت
- مشخص نبودن مسئولیت بیمه کالا بجز گروه C
- عدم صرف نظر از قوانین اجباری
چگونه از قواعد اینکوترمز استفاده کنیم؟
- درمورد تمامی قوانین به طور کامل آگاهی پیدا کنید. اگر پس از مطالعه کامل این مقاله به تمامی مباحث مسلط نشدید، کافیست با کارشناسان سیستم گستر ستاره پردازش تماس بگیرید.
- قواعد را در معامله خود به صورت کامل برای خریدار و فروشنده بیان کنید
- نام بندر و مکانی که قرار است کالا را تحویل دهید ، به صورت واضح ذکر کنید
- هرگونه ابهاماتی در زمینه نوع ترخیص کالا، نوع حمل و نقل و مکان تحویل را مشخص کنید.