وزن حجمی یا Volume Weight به مقدار فضایی که محموله در وسیله نقلیه اشغال میکند گفته میشود. وزن حجمی روی هزینه حمل و نقل تاثیر میگذارد و براساس طول، عرض و ارتفاع بسته بندی محاسبه میشود.
با این احتساب وزن حجمی براساس ابعاد کالا محاسبه میشود و هرچقدر این ابعاد بیشتر باشد، وزن حجمی بیشتر میشود.
نحوه محاسبه وزن حجمی
وزن حجمی (کیلوگرم) =(طول*عرض*ارتفاع) /عامل تبدیل
- عامل تبدیل: عامل تبدیل یا ضریب حجمی عددی است که توسط شرکت حمل و نقل در اختیار شما قرار میگیرد و مقدار آن 5000 یا 6000 است.
مثالی برای درک بهتر: فرض کنید کالایی با طول 60، عرض 50 و ارتفاع 40 سانتی متر دارید و ضریب حجمی برابر با 6000 است.
وزن حجمی برابر است با: 60*50*40 که برابر با 12000 است و تقسیم 12000 بر 6000 که جواب 20 کیلوگرم میشود.
تفاوت بین وزن حجمی و وزن واقعی:
وزن واقعی به وزن فیزیکی محصول اشاره دارد و با قرار دادن روی ترازو میتوان آن را محاسبه کرد اما وزن حجمی مقدار فضایی که توسط محصول اشغال میشود را محاسبه میکند
وزن واقعی براساس واحدهای اندازه گیری گرم و کیلوگرم محاسبه میشود ولی وزن حجمی براساس کیلوگرم بر معکب محاسبه میشود
دلایل اهمیت وزن حجمی کالا:
امکان بسته بندی بهتر: اطلاع از وزن حجمی بار برای بسته بندی مناسب کالا توسط شرکت های حمل و نقل ودر نتیجه انبارداری بهتر بسیار ضروری است
برنامه ریزی برای انتخاب روش حمل و نقل: همانطور که میدانید، ظرفیت کشتی، هواپیما و کامیون با یکدیگر برابر نیست. بنابراین دانستن مقدار وزن حجمی برای یافتن بهترین روش حمل و نقل مهم است.
هزینه حمل و نقل: باتوجه به مقدار وزن حجمی مقدار هزینه ای که لازم است پرداخته شود در کمترین زمان مشخص میشود تا شما برنامه ریزی دقیقی در این امر داشته باشید.
بهینه سازی فضا: تعیین فضای مناسب برای محموله ها و همچنین صرفه جویی در هزینه و عملکرد بهتر توسط شرکت های حمل و نقل یکی دیگر از دلایل اهمیت وزن حجمی به شمار می آید.
وزن جرمی کالا چیست و چگونه محاسبه میشود؟
وزن جرمی یا Gross weight به وزن واقعی کالا گفته شده و با واحد کیلوگرم یا تن اندازه گیری میشود. اندازه گیری وزن جرمی با روش های مختلف امکان پذیر است.
- اگر شی شما جامد و با چگالی ثابت باشد:
وزن جرمی اشیا جامد (کیلوگرم) =جرم (کیلوگرم)
- محموله ی مایع یا گاز که نیاز به اندازه گرفتن چگالی میباشد:
وزن جرمی مایع یا گاز (کیلوگرم)= چگالی* حجم
- با استفاده از ترازو نیز میتوان وزن بار و بسته ها را محاسبه کرد.
چگونگی بهینه سازی وزن حجمی کالا
یکپارچه سازی بسته ها: بسته بندی چند محموله در یک بسته و ادغام آنها با یکدیگر به کم شدن وزن حجمی کمک میکند.
دریافت بسته بندی از یک شرکت معتبر و مناسب: از آنجایی که هرچقدر ضریب حجمی بیشتر باشد، وزن حجمی کمتر است بهتر است شرکت هایی را برای خدمات رسانی انتخاب کنید که ضریب حجمی آنها 6000 باشد
بسته بندی مناسب: استفاده از بسته بندیی که کمترین فضای اتلافی را داشته باشد یکی از مهمترین موضوعات در بهینه سازی وزن حجمی کالا به شمار می آید.